Skip to content

Rytm.

01 maj 2010

Först går hälen i backen. Sedan rullar foten över och gruset som ligger kvar i dammiga drivor på vägar och trottoarer knastrar. De nyputsade skorna ser inte nyputsade ut längre. Hon hör sina steg, hör sin rytm. Tänker att rytmen är snabb, nästan hetsig. Känner baksidan av låren smälla ner häl efter häl i trottoaren. Korta, spända steg. Men jag har ju inte bråttom, tänker hon för sig själv och koncentrerar sig för att kunna slappna av i benen och länga steget. Det går bra så länge hon håller medvetandet på sin gång. Men så fort tankarna ilar iväg mot något annat så kortar hon automatiskt steget och smäller häl efter häl i backen.

Är detta min rytm? undrar hon.

Passerar ett skyltfönster. Vårljuset är skarpt. Trots att solen gått bakom moln är ljuset klart och vitt. Lokalen bakom skyltfönstret är mörk och när hon passerar ser hon sin egen avbild som om hon såg in i en helfigurspegel. Hon saktar in och försöker se sig själv som andra ser henne. Dem som ser henne i rörelse eller stillhet. Dem för vilka hon är en enhet i vars och ens persongalleri. Någon att förhålla sig till. Dem är alltså alla utom hon själv. Det är en hisnande tanke: att hon för alla som hon känner är någon som de har en uppfattning om – en bild av. En bild som kanske bara i något litet avseende stämmer överens med hennes egen självbild. Vem har rätt?

Hon tittar på sin spegelbild. Anstränger sig för att bara slänga ett öga på den, ungefär som hon tänker sig att andra ser på henne. Det är svårt. Hennes eget ansikte vrids ju mot sig själv. Om hon tittar snett nedåt kan hon få syn på kroppen från bröstkorgen ned mot fötterna och hon kan behålla distansen som till någon utanför henne själv. Ovanför bröstkorgen gör vridningen i axlar och nacke och det välbekanta ansiktet att det är sig själv hon möter i skyltfönstrets spegel.

Hon ger upp försöken att få en skymt av sig själv i betraktarens öga och vandrar vidare. Hör hälarna i vintergruset igen. Solen gör några korta gästspel mellan molnen. Så fort hon träffas av solstrålarna känner hon värmen sprida sig i huden. Hon tänker att man uppskattar den sällsynta värmen från solen mer under våren när man fortfarande blir lite förvånad över att den värmer. Under sommaren flyr man undan värmen och väljer kanske till och med skuggan. På en av bänkarna som omgärdar torget hon passerar sitter två av torgets invånare. Ja, invånare är precis vad de är, tänker hon. Fortfarande med täckjackor på sig efter en ovanligt kall vinter. Jeansen är smutsiga och skorna har trasiga skosnören. Den ene har tagit av sig mössan och hans hår är flottigt, nedplattat där mössan har slutit om huvudet och spretar ut där mösskanten gått.  En påse från Systembolaget står på marken mellan dem och de dricker ur varsin burk öl. Mannen som har tagit av sig mössan gestikulerar med näven som inte håller i ölburken. Den gestikulerande handen håller i mössan som far runt som en vimpel.

Hon undrar vad det är för historia han berättar. Hon tänker att det här torget tillhör dessa män. Parkbänkarna finns till för dem, de är torgets rätta invånare. De allra flesta passerar bara. På väg någonstans. För männen är torget målet. Det är här de samlas, håller varandra uppdaterade på viktiga händelser och delar tillvaron. Hon är bara en passerande bifigur, en gäst.

Mannen som har mössan i näven har tystnat. Hans blick har vänts mot henne. Den stirrar utmanande. Tycks säga Vad glor du på? Hon känner hur hon rodnar. Skäms över att hon exploaterat de två männens privata sfär med sina blickar. Som om de vore en attraktion på en djurpark. Hon slår ner sin blick och låter hälarna slå snabbt i backen medan hon skyndar förbi. Känner att hon rör sig snabbare än hon skulle göra om det var två män utan smutsiga jeans som drack öl mitt på dagen som hon passerade. Skäms över det också.

Undrar över vad de tänker om henne. Ägnar de henne en tanke? Vilken är deras bild?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: