Skip to content

Slaget har inletts.

09 mars 2010

Talgoxarna beslutade sig i morse för att göra gemensam sak med tulpanbuketten som står på det gamla pelarbordet i vardagsrummet. Tillsammans betvingar de vintern som äntligen har börjat visa tecken på kapitulation. Talgoxarna låter maniska drillar möta morgonsolen. Tulpanerna släpper loss sina uppkäftiga knoppar och får dem att spraka i färger som sticker vinterglåmigheten i ögonen.

Talgoxarna är ett envist släkte. Tum för tum nöter de ner vinterns motstånd. Besjunger björkens lila knoppar, raljerar ondsint om snöglitter, saltade vägar och svanskotor som ömmar efter att hårt slagit i isbelagda vägar.

Tulpanerna skimrar. Damm som blivit liggande under den mörka årstiden blir synligt i vårljusets obarmhärtiga strålkastarsken. Dammpartiklarna vrider sig plågat i ljusskenet och förbereder sig på sin egen undergång när lägenhetens invånare börjar skramla med hinkar och dammtrasor. Tulpanernas knoppar skänker partiklarna inget lugn, de kommer inte komma till undsättning. Tulpanernas pakt är klar, talgoxarna är ett pålitligt släkte.

***

Gammelmänniskorna sitter uppallade på sina rollatorer och kisar mot solen. Utspridda längs stadens trottoarer, i fickor av lä. Det enda som sticker fram ur klädbyltena är nästippar, glasögon och fint ådriga kinder. Men solens fingertoppar smeker mjukt den vintersköra huden. Och värmer. Äntligen.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: