Skip to content

Den Vellingska trevligheten.

11 november 2009

I Vellinge kommun sträcker sandstranden ut sig som en nyvaken katt. När sommarsolen står som högst går det knappt att titta på sanden utan att bli bländad. Husen ligger utströdda längs vägar och i samhällen, hemtrevliga, påkostade. Lavendeln lyser lila mot putsade fasader. I husen skrattar människorna tillsammans och köper hem en god Bourgogne till middagen fast det bara är tisdag.

– Jag vill leva mitt liv med guldkant på tillvaron, tänker Vellingebon. Och jag vill leva bland dem som är som jag.

Det är lätt att förföras av den Vellingska trevligheten. Sätta sig på kökstrappan med en kopp kaffe och morgontidningen. Men bakom den lavendelinramade fasaden döljer sig en hög och ogästvänlig mur. Innanför den muren är du inte välkommen om din bakgrund har suspekta inslag som förföljelse, krig och fattigdom.

– Endast gemytliga människor som ser ut som vi är välkomna, hojtar den Vellingebo som vaktar muren.

Länge har Vellinge kommun satt hårt mot mjukt och vägrat ta emot ensamkommande flyktingbarn. Inte ens de mest utsatta själarna på jorden har fått en fristad bland sandstränder, glassbarer och Ordnade Förhållanden.

Och oförtröttligt fortsätter man i samma anda. En moderat kommun som borde omfamna fri etablering av företag, särskilt i en sektor som vanligtvis präglas av offentliga aktörer, vill nu stoppa Attendo Individ och Familjs etablering  av ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn.

På kommunens hemsida kan man läsa:

Detta agerande, som också skett i andra mindre kommuner i Skåne, visar på ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik. Det kan inte längre vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika. Detta måste lösas på nationell nivå inom ramen för EU.

[—]

Vi kommer därför att undersöka vilka möjligheter vi har för att stoppa denna cirkus – så här får det inte gå till!

Så här får det inte gå till? Nej, så här får det inte gå till, så här borde inte välbärgade, trygga svenska kommunpolitiker bete sig. Jag vill mycket hellre leva i ett land där vi är öppna, generösa och medkännande, oavsett om vi är kommunpolitiker eller sitter hemma vid köksbordet som Vanlighetens Folk. I det landet finns det gott om plats på stranden för alla.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 12 november 2009 19:48

    Usch, det gör så ont i hjärtat att läsa Hököpinge-bornas reaktioner på det tillfälliga boendet. Vellinge kommun tar inte emot flyktingar och nu vill Hököpingeborna ha garantier att det verkligen är BARN som kommer, för tänk om det är 18-åringar, gud förbjude. Då blir det ju bråk. Konstigt att de inte vill besiktiga barnen okulärt först också. Kanske bara de söta barnen ska få komma?

  2. 12 november 2009 22:55

    Jag tycker vi ställer upp kidsen på rad längs en (i dagarna återaktualiserad) mur. Sedan kollar vi vilka som ser sötast och minst traumatiserade ut. De släpper vi in, de kan nog assimileras in i det Vellingska samhället på ett bra sätt.

    😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: