Skip to content

Pianot.

21 oktober 2009

Lägenheten är tyst. Den är så ljudlös att alla ljud som egentligen inte hörs accentueras. Kylskåpets mumlande. Klockorna som går i otakt, tickandet som när du blundar förflyttar dig till din mormors hus. Klockan i mormors hus har tickat längre tillbaka än du kan minnas. Slår varje hel och halv timme, år ut och år in. Ett vänligt ljud. Ett mormorsljud.

Någon springer genom trapphuset, slår i ytterdörren. Ljudet tar dig tillbaka hem till din tysta våning. I lägenheten intill har någon börjat spela piano. Tystnaden är så stark att pianot nästan flyttar in hos dig. Du stannar upp, lyssnar. Du tänker att det nog är den långa, gängliga grannen. Han med det mjuka ansiktet som är så lång att han liksom bär sin kropp i ett ständigt hukande. Rädd att stöta i dörrposter. Rädd att synas i all sin längd?

Du tänker att den gängliga grannen sprider ut sina fingrar över pianot och låter tonerna komma till honom. Kanske sitter han först och hukar lite snett som han gör när han går? Kanske släpper han inte taget från allra första början? Men sedan ökar intensiteten i musiken och du vet att han har rätat på ryggen, sträckt upp nacken och givit sig hän.

Musiken fyller din tysta lägenhet och du låter den ta plats. Du blir inte irriterad, du tänker att vi måste ju få leva fast vi bor så tätt med tunna, tunna väggar. Lite generös känner du dig, men generositeten är äkta. Nästa gång du ser din granne kommer du att le hemlighetsfullt och han kommer inte förstå varför. Du har delat hans stund med honom men han har inte delat den med dig. När du ser honom hasta iväg med portföljen, märkesglasögonen och de lite för korta kostymbyxorna så kommer du att tänka att det finns fler dimensioner än de allra mest uppenbara.

Du vet.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: